S tímto receptem se vám podaří jablečný štrúdl, který bude chutnat stejně skvěle jako originál z Vídně. Tajemství jeho náplně? Jablka, rozinky, ořechová strouhanka a skořice.

Příprava

Můžete si připravit vlastní domácí těsto nebo použít hotové z obchodu. Rozinky namočte v rumu a nechte nasáknout.
 
Na ořechovou strouhanku nechte na pánvi zpěnit máslo. Přidejte strouhanku a na mírném ohni pomalu restujte dozlatova. Před koncem restování vsypte namleté ořechy, krátce opražte a znovu odstavte z ohně.
 
Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Podle kyselosti jablek přidejte přiměřené množství cukru, mletý hřebíček, pořádnou špetku skořice a zamíchejte. Troubu předehřejte na  180 °C (funkce horký vzduch). Vhodný plech či pekáč vymažte máslem.
 
Připravené těsto rozválejte tak, aby se naplněný štrúdl na pečicím papíru dobře vešel na plech. Ořechovou strouhankou posypte asi polovinu rozváleného těsta. Poklaďte nakrájenými jablky a namočenými rozinkami. Druhou část těsta důkladně potřete rozpuštěným máslem. Štrúdl zarolujte a okraje dobře přimáčkněte. Pomocí plátu pečicího papíru přendejte štrúdl na plech. (Pokud používáte listové těsto, naneste jablečnou náplň na střed rozváleného plátu a strany překlopte do středu. Konce a okraj dobře přimáčkněte.)
 
Podle toho, jaké používáte těsto, potřete štrúdl buď máslem (těsto na štrúdl), nebo rozšlehaným vejcem (listové těsto) a pečte 40–50 minut dozlatova (listové těsto se peče o něco kratší dobu). Hotový štrúdl vyndejte z trouby, nechte zchladnout a posypte moučkovým cukrem. Podávejte vlažný nebo zcela vychladlý.

 

    Ingredience

  • Listové těsto nebo těsto na štrúdl
  • asi 1,5 kg jablek
  • 80–100 g cukru (nebo dle potřeby)
  • 4 lžíce rozinek
  • rum
  • citronová šťáva
  • skořice
  • mletý hřebíček
  • moučkový cukr na posypání
  • dostatečné množství rozpuštěného másla, případně 1 vejce na potření

     Na ořechovou strouhanku

  • 100 g strouhanky
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce strouhaných lískových oříšků

 

 

Přihlaste se k odběru novinek